Armacar független
autószervíz

Online Időpont Foglalás

Kérem töltse ki az űrlapot! A *-al jelöl mezők kitöltése elengedhetetlen az időpont foglaláshoz! Az űrlap beküldése után e-mailben tájékoztatjuk az időpontról!

Egyéb
Olajcsere
Műszaki vizsga
Futómű beállítás
Gumicsere acélfelnin szett
Gumicsere alufelnin, szett
Defektjavítás
Komplett kerékcsere
Vezérlés csere
Kuplung csere
Fékjavítás
Diagnosztika, hibakeresés
Állapotfelmérés
Elfogadom az armacar.hu adatkezelési szabályzatát és hozzájárulok adataim kezeléséhez!

Műszeres fényszóró beállítás

Fontos, hogy gépjárműve fényszórói a megfelelően működjenek a közlekedésbiztonság érdekében!
Műszeres fényszóró beállítás

Műszeres fényszóró beállítás

A megfelelő gépjármű fényszóróvilágítás fontos a biztonságos közlekedés során - nem utolsósorban az éjszakai ill. szürkületi közlekedés során. A fényszóró szerepe nem csak a vezető látási viszonyait javítja, de egyúttal láttatja is a gépjárművet a többi közlekedő részére.

Nálunk autója fényszóróinak beállítása nem szemre történik, hanem a megfelelő műszerekkel és adatokkal felvértezve, így biztos lehet benne, hogy a beállítás után fényszórói a legmegfelelőbben segítik a közlekedését!

Mikor lehet szükséges a fényszóró beállítása?
- az ősz közeledtével: sűrűbben használata következik a fényszóró és egyéb világító berendezéseknek
- műszaki vizsgát megelőzően: nem megfelelő beállítások veszélyeztethetik a műszaki vizsga érvényesítését
- lámpajavítás esetén: csere és / vagy javítás esetén a beállítások szükségesek
- tapasztalt hiba esetén: folyamatosan villognak a szembejövő gépjárművek éjszaka, nem látunk megfelelő távolságra, irányba

Miért fontos a műszeres fényszóróbelállítás, miért jobb, mint "ránézésre"?
A közepes méretű járművek körében felkapottak a Xenon és Led fényszórók, a digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések viszont a legtöbb műhelyben még nincsenek jelen. A Xenon, illetve a Led fényszórók teljesítménye kiváló, ám a helyes beállításuk nem egyszerű, ha nem áll rendelkezésre az ideális eszköz.

A Xenon és a Led fényszórók egy úgynevezett kék szegéllyel rendelkeznek a vágóvonal területén, ami szabad szemmel nem látható, így a vágóvonal helyzete nehezen mérhető fel. A vágási vonal rosszul értelmezése pedig ahhoz vezethet, hogy a fényszóró túl magasan vagy alacsonyan kerül beállításra. A fényszóró magasra állítva elvakítja a szemben közlekedő járművet és ezáltal nő egy esetleges baleset kockázata.

A vágóvonal pontos helyét, a Xenon és a Led fényszórók esetében nem lehetséges szabad szemmel megállapítani. A vetített kép kék szegélyéből adódóan a vágóvonal nem megállapítható a Bi-Xenon tekintetében sem. A hagyományos fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések tehát nem alkalmasak a pontos beállításra, illetve kiértékelésre.

A megoldást azok a fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések jelentik, amelyek kamerás technológiával vannak felszerelve. Ezek maradéktalanul kiszűrik a kék szegélyt és a vágóvonalat is képesek pontosan meghatározni.

Azokon a járműveken, egymástól eltérő lehet a vágóvonal, amelyek adaptív fényszórókkal rendelkeznek, tulajdonképpen gyártónként különbözhet. A vágóvonal kiértékelése az intelligens világítási rendszereknél speciálisan történik.

Vízszintes és függőleges irányú vágóvonal egyaránt van a dinamikusan szabályzott Led szegmens fényszórókon (Led Mátrix), az ilyen típusúaknál a „referencia szegmens” pozíciója határozza meg a kiértékelést.

A referenciaszegmens koordinátái leolvashatóak a digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző segítségével, a koordináták ezt követően vezérlőegységbe kerülnek, végül a fényszóró újrakalibrálása következik. Ennél a pontnál már mechanikusan nem végezhető el a beállítás, ráadásul a folyamathoz kelleni fog egy digitális fényszóró tesztelő is.

Milyen készülékkel dolgozunk mi?

Texa eLight One D
A TEXA eLight burkolata aluminiumból készül, amely anyag precízen megmunkálható, könnyű, mégis erős, ezek a tulajdonságok pedig rendkívül fontosak egy szerviz számára. Mindkettő tartalmaz egy erős lítium akkumulátort, amely képes elegendő energiát tárolni a legintenzívebb munkanapokhoz is.
Az eLight tervezésénél különösen nagy hangsúlyt fektettünk az ergonómiára, annak érdekében, hogy a különböző fényszóró beállítási folyamatok mind gyorsan és egyszerűen elvégezhetők legyenek. A praktikus Fresnel lencse, (340 x 200 mm) elég nagy méretű ahhoz, hogy megfeleljen a jellemzően egyre nagyobb és szabálytalanabb alakú fényszórók tendenciájának.
Az integrált diagnosztika képes azonosítani a fényszóró típusát és kiválasztani a megfelelő szelektív aktiválási eljárásokat, ezzel lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár a munkára fordított idő 50%-át megspórolja a hagyományos fényszóróállítókhoz képest. Adott esetben az integrált diagnosztika segít abban is, hogy a vezérlőegységeket „beállító” üzemmódba kapcsolja.
A maximális fotometriai pontosság érdekében az E-LIGHT CMOS kamerával és lézervetővel rendelkezik, a járműgyártók legszigorúbb előírásainak megfelelően, akik például függőlegesen +/- 0,1%, vízszintesen +/- 0,2% leolvasási pontosságot írnak elő.
Texa eLight One D műszeres fényszóróállító
Főbb műszaki jellemzők:
- 7” TFT LED LCD 800 x 480 kijelző
- Cmos 5 Mpix kamera
- Fresnel lencse 340 x 200 mmtovábbi információk a fényszórókról

Szolgáltatások

Bemutatkozunk

Cégünk 1998-ban alakult, és az egyéb tevékenységek mellett az autószervizt a Böszi Autószerviz átvételével 2021-ben vettük fel a palettára. Fejlesztéseink és fejlődésünk egy minőségben, gyorsaságban és pontosságban magas színvonalú gépjárműszervizt céloznak meg: legyen partnerünk és társunk ezen az úton!
G.I.N.O.P Plusz Pályázat
G.I.N.O.P Plusz Pályázat
Megértettem
Az armacar.hu weboldalon úgynevezett sütiket használunk a jobb felhasználói élmény és a weboldal működésének megfigyelése érdekében! Ha folytatja a böngészést weboldalunkon,
akkor úgy tekintjük, hogy beleegyezik a sütik használatába! További információk