Armacar független
autószervíz

Online Időpont Foglalás

Kérem töltse ki az űrlapot! A *-al jelöl mezők kitöltése elengedhetetlen az időpont foglaláshoz! Az űrlap beküldése után e-mailben tájékoztatjuk az időpontról!

Egyéb
Olajcsere
Műszaki vizsga
Futómű beállítás
Gumicsere acélfelnin szett
Gumicsere alufelnin, szett
Defektjavítás
Komplett kerékcsere
Vezérlés csere
Kuplung csere
Fékjavítás
Diagnosztika, hibakeresés
Állapotfelmérés
Elfogadom az armacar.hu adatkezelési szabályzatát és hozzájárulok adataim kezeléséhez!

Kuplungjavítás, kuplungcsere

A kuplung (avagy tengelykapcsoló) egy olyan mechanikus eszköz, amely a motor és a sebességváltó összekapcsolásában segít.
Kuplungjavítás, kuplungcsere

Kuplungjavítás, kuplungcsereTalán kezdjük a legelején: mi is a kuplung? A kuplung (avagy tengelykapcsoló) egy olyan mechanikus eszköz, amely a motor és a sebességváltó összekapcsolásában segít. Szerepe, hogy a motor által megtermelt energiát a sebességváltóra vezezesse, onnan pedig a kerekekhez jut el. A kuplungpedál segítségével a nyomólemez megnyomja a kuplungtárcsát, ez által eltávolítja a motortól a sebességváltót. Ha kiengedjük a kuplungpedált, akkor a kuplungtárcsa visszatér a helyére, a motor és a sebességváltó kapcsolata újra létrejön, és a kerekhez juttatja el a motor által megtermelt energiát: a gépjámű elindul.
Négy fő összetevője van, mindegyiknek fontos szerepe is egyben:
  • kuplungtárcsa
  • a kinyomó csapágy
  • a lendkerék
  • és a kuplungszerkezet.
 

Mi a vezethet a kuplung meghibásodásához, milyen jelenségekből lehet észlelni?

Jellemzően a kuplung - mint mechanikus eszköz - a kopásból eredő hatékonyságcsökkenés és meghibásodás miatt kerülhet javításra. Leginkább a körülményektől és vezetési szokástól függ az élettartama: sok hegymenetben történő váltás / csúsztatott kuplung, sok városi közlekedés miatti sebességben, kinyomott kuplung melletti lámpás várakozás, stb.
A kopás elsősorban a kuplungtárcsa és a lendkerék találkozása miatt jön létre. A kuplungtárcsán lévő különlegesen kezelt felület (amely mind a hőt, mind a súrlódást jól bírja) kopik meg, így a megvékonyodott felület nem tudja átadni a forgatónyomatékot a motortól a váltónak, mert megcsúszik.

Milyen jelenségeknél gyanakodhatunk kuplunghibára?

  • induláskor egyesbe történő váltáskor recsegő hang: előfordulhat bowden hiba, kuplungtárcsa kopás, a kuplungszerkezet rugóinak hibája
  • csörgő hang: kettős tömegű lendkerék lehet a ludas, csak a csere oldja meg
  • nehezen megy a váltás: főleg hátramenetbe és egyesbe történő váltáskor nagyon nehézkesen megy. Lehet váltóhiba is, de akár a kuplung bowden vagy kuplungtárcsakopás is.
  • gázadáskor nagyon felpörög a motor: csúszik a kuplung (a váltó és a motor nem csatlakozik megfelelőképpen), így az átadott energia nem jut át a váltón keresztül a kerekekhez. Először csak felpörög, a vége akár az is lehet, hogy egyáltalán nem indul el az autó.
 
Bár lehet, hogy egyes hibák nem tűnnek vészesnek (csúszik egy kicsit a kuplung, de működik az autó), de a belőlük fakadó végeredmény nem egy kisebb káromkodáshoz vezet. Ha a "bírja ez még" elvet követjük, előfordulhat, hogy a kuplunghibából egy váltóhibába is átugrunk, ami már nagyságrendi költségnövekedést eredményez. Nem beszélve arról, hogy ez már nem egy betervezett javítás lesz, így bárhol, bármikor megállhat az autó, és jöhet a vontatás vagy trailer!
 
Fontos, hogy a kuplungjavításnál kuplungszett (három alkatrészből álló szett, amelyek egymáshoz kopnak, így egyben cserélendőek: kuplungszerkezet, kuplungtárcsa, kinyomócsapágy) kerül felhasználásra, mert csak így biztosítható, hogy a javítás után a működés rendeltetésszerű.
 
Amennyiben a kuplungról (tengelykapcsolóról) szeretne még olvasni, tájékozódni:
Wikipedia: Tengelykapcsoló https://hu.wikipedia.org/wiki/Tengelykapcsol%C3%B3
Kuplung, tengelykapcsoló működése: https://youtu.be/VB7mlgHHZOM?si=HNOaXzIk1IYK8d25

Szolgáltatások

Bemutatkozunk

Cégünk 1998-ban alakult, és az egyéb tevékenységek mellett az autószervizt a Böszi Autószerviz átvételével 2021-ben vettük fel a palettára. Fejlesztéseink és fejlődésünk egy minőségben, gyorsaságban és pontosságban magas színvonalú gépjárműszervizt céloznak meg: legyen partnerünk és társunk ezen az úton!
G.I.N.O.P Plusz Pályázat
G.I.N.O.P Plusz Pályázat
Megértettem
Az armacar.hu weboldalon úgynevezett sütiket használunk a jobb felhasználói élmény és a weboldal működésének megfigyelése érdekében! Ha folytatja a böngészést weboldalunkon,
akkor úgy tekintjük, hogy beleegyezik a sütik használatába! További információk